Projekti Granit

Ostin nyt 10-vuotiaan lipizza-ruunani Granitin lokakuussa 2012. Granit oli siihen asti ollut ori ja vietellyt päiviään lähinnä pustalla orilaumassa kirmaillen. Hänelle oli peruskoulutettu asiat nuorempana ja ratsasteltu harvakseltaan. Granit oli kaikkea muuta kuin sitä, mitä olin suunnitellut ostavani. Mutta kuten sanotaan, kaikella on tarkoituksensa ja tiesin heti kohdatessamme, että Granit on se minun hevoseni.

Ensimmäisen vuoden ajan rakensimme suhdettamme ja Granitin lihaskuntoa hitaasti maastatyöskennellen ja ratsastaen valmentajan luona, jolta olin Granitin ostanut. Sovimme, että katson rauhassa sopivan paikan ja valmentajan kotini läheltä ja muutamme uuteen talliin kun hyvältä tuntuu.

Välillä meinasi epätoivokin iskeä että tuleekohan herrasta ikinä toimivaa ratsua, minulle… Tiedostin kyllä jo Granitin ostaessani, että on tärkeää löytää valmentaja, joka sopii sekä minulle että Granitille, ja voi viedä meitä molempia eteenpäin. Granit on erittäin herkkä ja reaktiivinen, luonteeltaan vähän tosikko persoona. Lipizzojen tapaan sen ensimmäinen reaktio moneen asiaan on paikalta poistuminen mitä erikoisimpien liikkeiden sarjalla… mikä ei ole kovin mukavaa, kun sattuu olemaan itse selässä. Tärkeää oli löytää valmentaja, joka ymmärtää hevosia syvemmin ja pystyy lukemaan myös erittäin herkkiä hevosia.

Etsiessäni meille tallipaikkaa ja valmentajaa katselin lukuisia vaihtoehtoja, mutta mikään ei vaan tuntunut sopivalta – kunnes löysin Mian. Hänen valmennusideologiansa ja -metodinsa tuntui heti hyvältä. Kokonaisvaltainen valmennus huomioi myös minulle tärkeimmän asian: hevosen hyvinvoinnin. Stenbacka tarjoaa loistavat puitteet hevosille täysylläpitoon ja valmentautumiseen, ihania maastoja unohtamatta.

Mian kyky ymmärtää hevosta ja ratsastajaa kokonaisuutena on aivan uskomaton. Minulle enemmän arkana kuin rohkeana ratsastajana on ollut tärkeää saada sopivasti henkistä sparrausta. Vajaassa vuodessa on otettu huikeita edistysaskelia. Granit on tasapainoinen ja voi hyvin, tosikon herran naurunappulakin on pikkuhiljaa löytynyt.

Valmennuksista ja ratsutuksista sopiminen onnistuu Mian kanssa joustavasti. Kiireisen työni vuoksi minulle on myös erittäin tärkeää, että voin luottaa valmentajaani, joka poissa ollessani työstää ja hoitaa hevostani kuin omaansa. Tiimimme jatkaa projekti Granitin ympärillä, ensimmäisen vuoden jälkeen voin lämpimästi suositella Mian ja Stenbackan palveluita.

Tessa Koivunen, Helsinki

Tessa & Granit © Martina Uthardt Foto
Tessa & Granit © Martina Uthardt Foto