”Ratsukko on joukkue”

Tutustuin Miaan ensimmäistä kertaa onnekkaan sattuman kautta muutama vuosi sitten, kun tallilla, jossa minun ja mieheni hevonen asui, vapautui paikka hänen valmennuksessaan. Tuolloin en vielä tuntenut hänen valmennusfilosofiaansa tarkemmin, mutta pian huomasin sen sopivan erinomaisesti yhteen omien ajatusteni ja arvojeni kanssa. Heti ensimmäisellä tunnilla pistettiin istuntani uusiksi, ja melko nopeasti yhteistyön myötä vahvistui tunne, että parasta hevoselle ja meille olisi, jos hevosemme pääsisi muuttamaan Mian kotitallille Stenbackaan. Jo toinen onnekas sattuma osui kohdalle, kun tiedustellessani tallipaikkaa, sellainen oli juuri vapautumassa. Hetken päästä hevosemme jo asustelikin tyytyväisenä Stenbackassa.

Matkamme on ollut mutkainen ja mäkinen meistä ja valmentajasta riippumattomista syistä, mutta ilman Miaa se ei olisi ollut samalla nousujohteinen enkä tiedä olisimmeko selvinneet kaikista vastoinkäymisistä ilman häntä. Ilman Miaa en voisi myöskään tänään kirjoittaa tuntevani edistyneeni valtavasti sekä fyysisesti ja henkisesti ratsastajana että hevosen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisessä ja sen fysiikan ja mielen tuntemisessa. Uskon pystyväni saavuttamaan tavoitteeni ja unelmani tässä minulle niin rakkaassa elämäntavassa.

Mia valmentajana varmistaa, että hevonen on terve ja voi hyvin. Hän tutustuu hevoseen ja auttaa suunnittelemaan sopivan ruokinnan, hammashoidon, lääkärintarkastukset ja muun fyysisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitoa tukevan hoidon. Hänen avullaan suunnittelemme sopivat treenit, jotka vahvistavat hevosen lihaskuntoa, tasapainoa ja kehonhallintaa sekä auttavat hevosta itse kehittämään itseään liikkumaan oikein ja tasapainoisesti.

Joka valmennuksessa saan lisää tietoa ja tunnetta siitä, kuinka istunnan kautta pystyn paremmin kommunikoimaan oman hevoseni kanssa, mitä vinouksia ja heikkouksia omassa ja hevoseni kehossa voin kehittää ja millä tavalla sekä miltä liike tuntuu, kun hevonen tekee sen oikein ja tasapainossa. Mia rohkaisee tekemään asioita joka kerta vähän herkemmin ja aina kuuntelemaan hevosen vastausta ennen toistamista. Hän suhtautuu hevoseen älykkäänä ja oppivana olentona, jonka kanssa ollaan vuorovaikutuksessa ratsastajan istunnan kautta.

Ratsukon Mia näkee joukkueena ja neuvoo, kuinka rakentaa yhteistyö toimivammaksi ja kehittyä yhdessä.Hän on myös loistava psyykkinen valmentaja, joka tarpeen mukaan puskee eteenpäin yli mukavuusalueen tai auttaa ottamaan sopivia pieniä ja turvallisia askeleita, joilla pääsee koko ajan kuitenkin etenemään. Mia käy hevosemme selässä säännöllisesti ja tuntee hevosemme ja kuinka se kehittyy ja antaa jatkuvasti uusia – ja juuri niitä oikeita neuvoja – , joilla asiat kehittyvät oikeaan suuntaan. Mialla on uskomaton taito osata neuvoa kutakin ratsukkoa, hevosta ja ratsastajaa juuri niissä pienissä asioissa, jotka saavat aikaan suurta edistymistä ja useammankin palasen loksahtamaan paikalleen.

Siri Tulikoura, Espoo

Siri Tulikoura & Fairly Gilbert ”Pertsa” © Martina Uthardt Foto
Siri Tulikoura & Fairly Gilbert ”Pertsa” © Martina Uthardt Foto