Mia Kainulainen – esittely

Filosofia ja tausta

Mia on SRL:n hyväksymä valmentaja. Mian tavoitteena on opettaa ratsastajat kommunikoimaan hevosten kanssa, auttaa rakentamaan vahvaan luottamukseen perustuva yhteys ratsukon välille sekä ohjata hevosia liikkumaan biomekaanisesti oikein. Hevosen fysiikkaa Mia ohjaa vaikuttamalla hevosen mieleen. Tavoitteena on rento, tyytyväinen ja vastaanottavainen hevonen, joka haluaa tehdä asioita ratsastajan kanssa. Konkreettisesta ja kannustavasta opetustyylistä pitävät hyvinkin erilaiset asiakkaat lapsista tätiratsastajiin, ja Mialla on kokemusta myös vammaisratsastajien valmentamisesta.

Perusta kuntoon – kokonaisvaltaisesti

Mian valmennusfilosia on erittäin kokonaisvaltainen. Paitsi että ratsastajan on huolehdittava itsestään, on myös huolehdittava hevosen hyvinvoinnista. Oikeanlainen ravinto, kengitys, raspaus, liikunta ja lihashuolto edistävät hevosen terveyttä – terveen hevosen on helpompi keskittyä kuuntelemaan ratsastajaa.


Mia painottaa opetuksessaan perusasioiden tärkeyttä. Mitä vaikeampia tehtäviä opetellaan, sitä välttämättömämpää on, että perusasiat on harjoiteltu hyvin. 

Lähtökohtana hyvä istunta ja hevosen tasapaino

Yksi tärkeä lähtökohta toimivaan kommunikaatioon on oikeanlainen istunta. Sen oppimisen edellytys on oman kehon hallinta, hyvä tasapaino ja tietysti hyvä peruskunto. Vuosien varrella Mialle on kehittynyt tarkka silmä erottaa, mistä istuntavirheet johtuvat, jolloin päästään korjaamaan varsinaista syytä eikä pelkkää seurausta.

Tavoitteena biomekaanisesti oikein liikkuva hevonen

Hevosen biomekaniikkaan Mia on perehtynyt sekä Science of Motion -perustajan Jean-Luc Cornillen että Gunilla ”Mini” Wahlbergin johdolla. Ratsastuksessa tavoitteena ovat suoruus, tasapaino ja energisyys. Energisyys ei tarkoita samaa kuin vauhti vaan tavoitteena on löytää kunkin hevosen luontainen rytmi (natural cadence).

Vääränlainen ratsastus edesauttaa vammojen syntymistä, mutta ratsastamalla hevonen hyvään tasapainoon voidaan ennaltaehkäistä vaivojen syntymistä tai pahenemista.

Mielen voima – Henkinen valmennus

Fyysisen tasapainon lisäksi Mia pitää tärkeänä myös ratsukon henkisen tasapainon kehittämistä, sillä mielen vaikutus ratsastukseen on suuri. Jos koko ajan ajattelee epäonnistuvansa, hyvin todennäköisesti niin tapahtuu. Toisaalta rento ja positiivinen asenne näkyy yleensä heti myös kehossa, ja vie siten huomattavasti tehokkaammin eteenpäin.

Mia kehittää myös itseään

Tällä hetkellä Mia valmentautuu Janne Berghin johdolla omilla kasvateilla ja itse kouluttamalla Lasparkilla.

Mia kouluttaa nuoret hevoset sekä sileällä että esteillä, ja on kisannut Laramin kanssa Inter A-tasolla kaudella 2019. Kilpailemista tärkeämpää Mialle on kuitenkin keskittyä työhönsä ratsuttajana ja valmentajana.

Kisahermojaan Mia kehittää Anna Anderénin ohjauksessa

Kisamenestystä

Mia on menestynyt kilpakentillä este- ja kouluratsastuksessa mm. seuraavasti:

*2020 PSG Lasparkilla

*2019 Inter A Laramilla ja Grand Prix Coco Paradiesolla, SM kokonaiskilpailun 6. sija

*2018 Inter A Laramilla ja Grand Prix Coco Paradiesolla, SM kokonaiskilpailun 7. sija

*2009 Mia sijoittui koululuratsastuksen Racing 5-v. Champion sarjan finaalissa neljänneksi ratsunsa Laramin kanssa.

* 1999-2000 Mia ratsasti lukuisia voittoja ja sijoituksia esteratsastuksen kansallisissa 120-130 cm luokissa ja starttasi myös 140 cm luokassa ratsuillaan Lamicha ja Tosca IV.

Mian omat ratsut

Laspark s. 2012

Laspark eli Sparris on Kainulaisten oma kasvatti, jonka Mia ratsasti sisään 3-vuotiaana ja on kouluttanut tähän päivään asti. Sparriksella on kolme hyvää askellajia ja miellyttävä luonne, ja estesuvustaan huolimatta menestyy vaativissa koululuokissa. Tähtäimenä on kouluttaa Sparris mahdollisimman pitkälle jopa Grand Prix luokkiin asti.

Laram s. 2004

Laram eli Rampe on Kainulaisten oma kasvatti, jonka Mia ratsasti sisään 3-vuotiaana. 4-vuotiaana estesukuinen Rampe hyppäsi, mutta vaikka sillä oli paljon skouppia, ei tekniikka esteillä ollut jännittyneisyyden vuoksi tarpeeksi hyvä.

Rampella oli kuitenkin kolme hyvää askellajia ja miellyttävä luonne, joten Mia päätti yrittää muokata Rampesta kouluhevosen. 4-vuotiaana Rampe osallistui Carolina ”Linus” McLeanin (os.Westerlund) ratsastamana Kyran klinikalle, ja 5-vuotiskaudella Linus valmensi Miaa ja Rampea kouluradoille hyvällä menestyksellä.

Linuksen muutettua pois Suomesta valmennusmenetelmä liukui enemmän vauhtia ja painetta painottavaan suuntaan. Sitä ei Rampen fysiikka lopulta kestänyt; liike ja schwung hävisivät ja eteen-alas-ratsatuksella paino siirtyi pikkuhiljaa etujaloille niin, että hankoside vaurioitui. 7-vuotiaana Rampe kuljetettiin Saksaan Mian siskon luo, jossa se hoidettiin ja sai toipua rauhassa.

8-vuotissyksyllä Rampe tuli takaisin Mialle, jolloin sitä alettiin Gunilla ”Mini” Wahlbergin johdolla valmentaa biomekaniikan näkökulmasta ja käytännössä nollatasolta. Viimein Mia sai opastusta syntymästä asti lantiostaan vinon hevosen suoristamiseen. Kärsivällisesti ja huolellisesti etenemällä Mia ja Rampe pääsivät starttaamaan Pyhä Yrjö -tasolla kaudella 2014 ja vuonna 2018  Rampe starttasi ensimmäisen Inter A-luokkansa. Vuonna 2020 Rampe myytiin opetusmestariksi Mian oppilaalle.

Mia & Rampe 2014 © Martina Uthard Foto